Skip to Content

 

#obiceiuriutile: cumpărături online cu cardul bancar

 

Alegând cumpărăturile online, aveți acces la o gamă largă de produse online și economisiți timpul prețios. Plătiți pentru cumpărăturile online cu cardul bancar și fiți siguri de protecția plăților.

 

 

Puteți face cumpărături online folosind dispozitive conectate la Internet: smartphone, tabletă sau computer. Înainte de prima achiziție, verificați dacă cardul dvs. are conectată posibilitatea de a plăti online și setați o limită pentru plățile în Internet.

Cinci avantaje ale cumpărăturilor online

  1. Comoditate și disponibilitate. Puteți face cumpărături online 24/7 din aproape oriunde în lume.
  2. Timp economisit. Pentru cumpărături online, nu este nevoie să ieșiți din casă și să pierdeți timp mergând la magazin, iar produsele vă pot fi livrate chiar la ușă.
  3. Bani economisiți. Online, este posibil să comparați rapid prețurile pentru același produs în diferite magazine și să îl alegeți pe cel mai bun.
  4. Gamă largă. În doar câteva minute, puteți vizita simultan mai multe magazine online, atât din Republica Moldova, cât și din străinătate, și puteți alege produsul necesar de calitate înaltă.
  5. Recenzii ale clienților. Puteți citi recenziile clienților despre magazinul online și despre produsul selectat. Aceasta vă va ajuta să faceți alegerea corectă.

Modalități de plată cu cardul pe Internet

 

Metoda 1. Plata printr-o singură introducere a datelor cardului de plată.

 

Ați găsit produsul, l-ați adăugat în coș și ați selectat opțiunea „Plătiți cu cardul”. Ce urmează?

  • Introduceți manual detaliile cardului dumneavoastră în câmpurile speciale: număr, data expirării și codul CVC2 (cod special pe partea verso a cardului). Unele magazine online vă pot solicita, de asemenea, să introduceți numele și prenumele titularului cardului.
  • Confirmați plata cu*:

 

 
* Metoda de confirmare a plății online depinde de banca care a emis cardul.
 

 

Metoda 2. Plata cu cardul de plată salvat pe site sau în aplicația mobilă

 

 

Dacă cumpărați adesea bunuri sau servicii într-un singur loc, pentru comoditate, puteți salva acolo detaliile cardului de plată sau ale cardurilor. Aceasta vă va scuti să introduceți detaliile complete ale cardului (număr, data expirării și codul CVC2) de fiecare dată când plătiți. Pentru a plăti cumpărăturile folosind un card de plată salvat pe site sau în aplicația mobilă, trebuie să selectați cardul și, dacă este necesar, să confirmați operațiunea.

 

Cum este protejată plata cu cardul pe Internet

Protocolul 3D Secure este utilizat pentru a proteja plata pe Internet. Când plătiți pentru achiziții online, vi se cere să introduceți detaliile cardului (număr, data expirării, codul CVC2, uneori numele și prenumele). Aceste date se conțin

direct pe card și se presupune că numai dvs. le aveți. Dar dacă v-ați pierdut cardul și acesta a ajuns în mâinile escrocilor? Pentru a crește securitatea plății online, 3D Secure mai adaugă un pas între introducerea datelor cardului și plata efectivă, și anume verificarea utilizatorului de către banca care a emis cardul. În acest scop se folosește o parolă unică, pe care banca o trimite într-un mesaj SMS și care trebuie introdusă pe site, sau confirmarea prin biometrie în mobile banking. Astfel, banca se poate asigura că dvs., și nu altcineva, folosește cardul.


Tehnologia Mastercard SecureCode a fost dezvoltată pe baza protocolului 3D Secure pentru a proteja plățile online cu cardul Mastercard. Pentru a confirma achiziția cu cardul Mastercard, se introduce un cod unic.



Mastercard a îmbunătățit această tehnologie, care acum se numește Mastercard Identity Check. Pe măsură ce din ce în ce mai multe achiziții online se fac de pe un telefon mobil, tehnologia Mastercard Identity Check este adaptată la maximum la mediul mobil. Datorită Mastercard Identity Check, banca poate verifica că dvs. sunteți cel care efectuează plata online, utilizând datele biometrice (scanare amprente, Face ID etc.), prin aplicația mobilă a băncii. Pentru a confirma achiziția, nu este nevoie să introduceți codul digital din SMS, deoarece atunci când intrați în aplicația mobilă, de exemplu, prin amprentă, banca este sigură că acesta este întradevăr cardul dvs. și că dvs. sunteți cel care efectuează plata. În plus, banca poate verifica de pe ce dispozitiv s-a făcut autentificarea și unde exact în acel moment se află dispozitivul (geolocalizarea acestuia) pentru a se asigura încă o dată că dvs. sunteți cel care efectuează plata.

 

Cum cumpăr online în siguranță: reguli simple de cumpărături online

  • Studiați cu atenție ce înseamnă detaliile cardului dvs. și nu comunicați niciodată nimănui detaliile complete: numărul, data expirării și codul CVC2 (cod de protecție din trei cifre pe partea verso a cardului), precum și orice coduri din mesajele SMS. Citiți mai multe despre securitatea plăților fără numerar.
  • Atunci când cumpărați din magazine online, alegeți plata pe pagini certificate fie ale băncilor acceptante sau a integratorilor de plăți cunoscuți. Astfel veți fi 100% sigur că plata este protejată.
  • Pentru cumpărături online și online banking utilizați dispozitive personale - computer, telefon sau tabletă. Asigurați-vă că setați parole pe toate dispozitivele dvs.
  • Asigurați-vă că 3D Secure este conectat la cardul dvs., adică un pas suplimentar de confirmare a plății prin introducerea unei parole unice sau a datelor biometrice. Puteți face acest lucru apelând serviciul de asistență al băncii dvs.
  • Stabiliți o limită pentru plățile prin internet și ajustați-o dacă este necesar. Pentru a o face, contactați operatorul bancar sau găsiți articolul corespunzător în meniul online banking. Plățile care depășesc limita stabilită vor fi respinse de banca dvs.
  • Faceți deosebire între un transfer card-la-card și o tranzacție de plată. Tranzacția de plată se realizează, de exemplu, prin servicii de plată certificate și permite, dacă este cazul, restituirea fondurilor, contestarea operațiunii etc. Un transfer card-la-card nu este o tranzacție de plată, ci un transfer voluntar de fonduri. Dacă este necesar, veți putea returna fondurile pe card doar dacă destinatarul-vânzătorul este de acord.
  • Dacă nu există opțiune de plată prin serviciu de plată, plătiți produsele după primirea acestora sau folosind serviciul de ramburs.
  • Dacă observați activitate suspectă pe cardul dvs., primiți SMS cu parole unice, dar nu ați cumpărat nimic, contactați imediat banca și blocați cardul.
  • Activați notificările prin SMS și/sau monitorizați starea contului dvs. utilizând online banking. Astfel, puteți observa tranzacțiile suspecte din timp și puteți bloca cardul.

Cum aleg magazinul online sigur

  1. Verificați cu atenție adresele site-urilor unde introduceți datele cardului. Ele trebuie să înceapă cu „https://”. Securitatea site-ului este confirmată și de lacătul din bara de adrese. Nu deschideți link-uri suspecte din mesaje SMS, buletinele informative prin e-mail și notificări messenger. Escrocii creează adesea site-uri false în care sunt active doar paginile principală și de plată și, astfel, colectează detaliile cardului dvs. pentru tranzacții frauduloase ulterioare.
  2. Solicitarea unei plăți parțiale urgente sau a unei plăți în avans de 100% poate semnifica un pericol. Escrocii vă manipulează în mod deliberat emoțiile și încurajează achizițiile impulsive și spontane.
  3. Citiți cu atenție recenziile despre produse și magazine online. Dacă recenziile lipsesc sau sunt prea emoționale („Această achiziție mi-a schimbat viața!”), este mai bine să vă abțineți de la cumpărare. De obicei, astfel de recenzii nu sunt adevărate.
  4. Dacă faceți o achiziție dintr-un magazin online de pe rețelele de socializare:
  • atrageți atenție la data când a fost creat contul. Dacă magazinul are doar câteva zile, ar putea fi vorba despre escroci;
  • pentru a verifica dacă marca este oficială, fiți atenți dacă există o bifă albastră lângă denumirea contului. Rețelele sociale verifică o serie de documente ale vânzătorului înainte de a determina veridicitatea paginilor. De aceea, conturile cu această bifă sunt considerate verificate

 

Pot recupera banii în caz de escrocherie?

Chargeback (eng. chargeback – returnare a fondurilor) este o procedură de returnare a fondurilor în cazul acțiunilor ilegale ale vânzătorului sau a altor activități frauduloase pe Internet, de exemplu, dacă un produs sau serviciu nu a fost furnizat, a fost furnizat incomplet sau nu corespunde așteptărilor dumneavoastră. Pentru a returna fondurile, trebuie să contactați banca care a emis cardul, să scrieți o cerere și să dovediți că vânzătorul și-a îndeplinit parțial sau nu și-a îndeplinit obligațiile. Condițiile detaliate de returnare a fondurilor sunt stabilite de banca care a emis cardul.

 

IMPORTANT. Transferul card-la-card nu vă garantează posibilitatea de a returna fonduri pe card. O astfel de tranzacție este considerată voluntară, veți putea returna fonduri pe card doar dacă destinatarul-vânzătorul este de acord.

 

 

Alte obiceiuri financiare utile de la Mastercard